Saturday, May 29, 2010

Masih ada yang sayang.....

Last week, aku dapat emel from my cousin pasal seorang ibu muda yang merayu bantuan untuk kos operation anaknya yang sakit jantung. Ini bukan kali pertama aku dapat emel seumpanya. Biasanya aku baca kisah2 tu, rasa sedih & berlalu. Aku hanya tolong forwardkan emel pada sahabat handai, mungkin ada yang ingin menghulur bantuan. Di takdirkan, kakak aku terbaca emel tu, dan lantas dia mengajak aku ke rumah adik kecil itu. Ok lah, memandangkan Jumaat public holiday (Wesak), dan aku pun tada apa2 plan yang penting, lagi pula rumah adik daniel berhampiran aje dgn rumahku. So, kami pon plan untuk ke rumah si kecil pagi Jumaat. So, memandangkan cuti, aku risau jika ramai org yang berpeluang untuk menziarahi adik tu, so aku soh lah minah ni siap & jumpa somewhre berdekatan tepat jam 8.00 pagi. Alkisahnya, si kakak aku nih pon, msg kata dia dah on the way. Aku pon bergegas siap. Tapi tak nampak2 btg hidungnya. Bila telepon, rupanya baru nak siap,bangunkan anak2 dia.. So just imagine... berasaplah kepala aku dgn minah..ni, Dia cakap tersalah msg..adusssss..hanginn satu badan..Errmm...sempatlah berperang mulut pagi tuh..dush..dush.. At last, dia cakap..dia datang ramai dgn anak2 dia, aku sorang mestilah cepat..bla..bla..bla.. Ye lah kau menang!! ;-P

Ok..back to adik daniel..Ketika kami sampai, setelah sesat-birat..(hihi..nama jek dekat, tapi tak pernah pegi situ), akhirnya ketemu jua dgn adik kecil nih.. Sayu tgk.. umurnya 3 thn, tapi badan kurus..kepala besar (aku lupa lak apa nama pnyakit nih...macam air penuh kat dlm otak..errr...i'm not so sure, about it..), & bleh tgk jantung adik nih..ngeri sgt..Keluarga ni agak susah..kat area penempatan perkampungan OKU, sebelah Putra Height ..( betul2 belakang flat kat dalam Putra Height tuh).Mengikut ibu adik Daniel nih (Maz Izati), beliau memerlukan lagi beberapa ribu untuk kos operation tu yg di jangka buat 9 June ini. Ayah adik nih, keje kat kedai basikal, somewhre thre. atok adik ni plak, adalah OKU. So, kira ayah dia menyara 2 orang istimewa kat rumah tu. Tentulah banyak guna kos gitu,gini..

Kebetulan, waktu kami tiba, org TV3 pon baru sampai..Hajat di hati memang nak stay lama kat rumah adik tu..tapi macam malas plak, ada crew2 kat situ, sebok mengeluarkan peralatan kamera..etc..so kitaorang pon, cepat2 masuk & jumpa keluarga Si kecil tu. Dan bergegas balik, sempat pulak..abg cameraman tuh soh tunggu...sembang2..hihi..idok lah teman (mlam tadi ada kuar news pasal kisah adik nih..). So, inshallah, aku cadang nak jenguk lagi adik ni, sebelum dia pi operation tuh.

2 comments:

yong said...

sian nya budak ni...cik jah. kecik2 dan sakit. kurus sampai nak jantung..

eh, nanti every month kita gi tmpt y kt sepang tu nak. aku ada banyak baju x pakai la..

aida said...

okies..inshallah, hjg bln kite p sepang...