Monday, March 9, 2009

Kenali Rasulullah S.A.W


Tanggal 12 Rabiul Awal Tahun Gajah.. Lahirlah insan mulia yang menerangi alam. Lahirnya membawa seribu rahmat. Sempena bulan kelahiran nabi s.a.w ini marilah kita sama-sama menghayati dan mengenali insan tercinta junjungan mulia ini, Muhammad bin Abdullah yang merupakan kekasih Allah.


1. Nabi S.A.W kematian bapanya sewaktu baginda masih dalam kandungan ibunya. Nabi kehilangan ibu tercinta sewaktu umurnya 6 tahun. Nabi menjadi yatim sewaktu dalm kandungan lagi. Oleh itu nabi S.A.W amat muliakan ank yatim dah amat belas ihsan kepada anak yatim kerana baginda tahu akan rasanya memnjadi anak yatim. oleh itu, kita sebagai pengikut nabi S.A.W hendaklah muliakan anak yatim. Anak yatim mempunyai kedudukan yang tinggi, kerana nabi S.A.W merupakan anak yatim.


p/s: Anak yatim adalah anak yang kematian bapa. Yang kematian ibu, tidak pula dipanggil anak yatim. Dalam Islam tak de pula yatim piatu ok.. Ini salah faham masyarakat Melayu khususnya..2.Nabi S.A.W dikenali sebagai Al-Amin, iaitu org yang jujur & sentisa bercakap benar. Peribadi mulia nabi ini dilihat sewaktu beliau masih kecil lagi, dan sebelum diangkat menjadi nabi & rasul.


3. Nabi S.A.W mempunyai peribadi yang mulia. Beliau kasih pada kanak-kanak dan orang tua. Menyanyagi haiwan terutama kucing. Berbuat baik pada semua orang, walaupun orng itu berbuat jahat pada nabi. Ada satu kisah tentang betapa mulianya peribadi Rasulullah..


Setelah Rasulullah wafat, Sayyidina Abu Bakr menanyakan kepada puterinya, Sayyidah Aisyah, “Anakku adakah sunnah (kebiasaan) kekasihku yang belum aku kerjakan?” Kemudian Sayyidah Aisyah menjawab, “Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah. Hampir tidak ada satu sunnah pun yang belum ayah lakukan kecuali satu sunnah saja. Setiap pagi, Rasulullah SAW selalu pergi ke ujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang berada di sana.”
Keesokan harinya Sayyidina Abu Bakr pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikan kepada pengemis itu. Beliau bertanya kepada seseorang, kiranya dimana dia dapat menemui pengemis Yahudi yang buta itu. Lalu dikatakan kepadanya bahwa untuk mengenalinya mudah saja. Jika ada seorang tua yang buta dan dari mulutnya selalu keluar kata-kata umpatan bagi Nabi Muhammad, maka itulah orangnya. Bayangkan, di kota yang dipimpinnya, ada orang yang setiap hari kerjanya mencaci-maki beliau, tetapi Nabi Muhammad membiarkan orang tersebut. Beliau tidak menangkapnya, tidak menghukumnya, bahkan menyantuninya.
Sayyidina Abu Bakr mendatangi pengemis itu dan memberikan makanan itu kepadanya. Ketika Sayyidina Abu Bakar mulai menyuapinya, si pengemis marah sambil berteriak, “Siapakah kamu?” Sayyidina Abu Bakr menjawab, “Aku orang yang biasa.”
“Bukan! Engkau bukan orang yang biasa menyuapiku,” jawab si pengemis buta itu. “Apabila orang yang sering menyuapiku datang kepadaku, tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu ia menghaluskan makanannya sehingga aku tidak susah mengunyahnya,” kata pengemis buta itu.
Sayyidina Abu Bakr tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, “Aku memang bukan orang yang biasa datang padamu. Aku adalah salah seorang dari sahabatnya. Orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW.”
Mendengar penjelasan Sayyidina Abu Bakr, Yahudi tua itu begitu terharu hingga meneteskan air mata, kemudian berkata, “Benarkah demikian? Selama ini aku selalu menghina dan memfitnahnya, namun ia tidak pernah memarahiku sedikitpun. Ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi. Sungguh ia begitu mulia.” Pengemis Yahudi buta itu pun akhirnya bersyahadat di hadapan Sayyidina Abu Bakr.4. Nabi S.A.W seorang insan yang berfikiran jauh. hal ini dapat di lihat dalam perang terakhir yang disertai nabi. Hasil rampasan perang itu, nabi telah bahagikan harta rampasan perang yang lebih kepada penduduk Mekkah. Hal ini menyebabkan penduduk Madinah tidak berpuas hati. Mereka beranggapan bahawa nabi S.A.W telah pilih kasih & melebihkan penduduk Mekkah. Umum tahu, Mekkah adalah tempat kelahiran Nabi, kampung halaman tercinta. Nabi Muhammad S.A.W sedih mendengar hal itu, lalu memanggil semua penduduk Madinah berkumpul. Lalu nabi memberitahu penduduk Madinah..


"Penduduk Mekkah hanya mendapat harta..Tetapi kalian penduduk Medinah mendapat aku. " Nabi memutuskan untuk menetap di Madinah. Lalu nabi berkata " Apakah harta itu lebih bermakna dari diriku??"

Nabi wafat di Madinah. Cuba baynyangkan jika nabi tidak wafat di Madinah. Siapa yang akan pergi ke Madinah. Rukun haji semuanya di Mekah. Kita ke Madinah kerana ingin menziarahi makam Rasulullah. Begitu, Rasulullah S.A.W seorang yang befikiran jauh.

Penduduk Madinah mengais mendengarnya.5. Nabi S.A.W seorang hakim yang adil lagi bijaksana. Berlakulah pergaduhan diantara kabilah untuk meletakkan batu hajar aswad di tempat asalanya apabila Mekah dilanda banjir besar. setiap kabilah berebut untuk meletakkan batu hajar aswad di tempat asanya. Mereka sanggup berbunuhan. Lalu mereka sepakat untuk menyuruh orang yang mula2 masuk ke kaabah pada esoknya untuk menjadi hakim. Lalu ditakdirkan Allah, nabi Muhammad S.A.W adalah orang yang mula-mula masuk ke kawasan kaabah itu. Lalu mereka bersepakat untuk melantik nabi menjadi hakim. Nabi lalu membentangkan kain serban dan setiap penjuru kain dipegang oleh ketua kabilah. Baginda S.A.W sendiri yang meletakkan batu hajar aswad itu di tempat salanya. hal ini telah mengembirakan semua kabilah.Begitulah serba sedikit kisah junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W. Marilah kita sama-sama menghayati kisah nabi & mencontohi peribadi mulia yang dibawa nabi. Nabi meninggalkan kita wasiat yang amat berharga iaitu Al-Quran & As-Sunnah, yang menjamin kita kehidupan yang selamat di dunia dan di akhirat..Mari kita perbanyakkan selawat ke atas junjungan besar ini. Insan mulia yang dimuliakan Allah ini. Muhammad bin Abdullah." sallahalla hu ala Muhammad..Sallahallahu alaihi wassalam"

No comments: